INFO
PREZENTAREA GENERALĂ A COMUNEI RÎU SADULUI
AȘEZARE
În sudul județului Sibiu, pe valea râului Sadu, la o altitudine de 750-800m și înconjurată de dealuri și munți înalți de 1000-1800m, se află comuna Rîu Sadului. Parte a regiunii Mărginimea Sibiului, localitatea este situată la 35 Km de municipiul Sibiu, 21km de Tălmaciu și la 14km de comuna cea mai apropiată Sadu.
Satul este format dintr-o singură stradă întinsă de-a lungul și îndeosebi în partea stângă a râului Sadu, pe o lungime de 7km, fără să aibă străzi laterale în afară de câteva hudicioare.
Cătunele care formează comuna sunt înșirate unul după altul în ordinea următoare, venind dinspre Sadu:Ciupari,-Beberani(centrul localității: Biserica, Școala, Primăria)- Mailați (Drăgăneasa)- Fundu Rîului (Fleschinești)- Sădurel.
Distanțele între cătune sunt cuprinse între 750m-4km. Casele locuitorilor din cele patru cătune sunt așezate în unele locuri una lângă alta. În cătunele Ciupari și Fundu Rîului ele sunt răsfirate de-a lungul drumului și a râului, altele sunt așezate pe coastă, în imediata apropiere a stâncilor, păstrându-și caracteristicile de la începuturi, când satul era mai departe de râu (până în 1910-1920, conform spuselor localnicilor). Ulițele laterale sunt puține și scurte, cele care fac legătura cu drumurile forestiere-spre Valea Prejbei, valea Mancului, Valea Pinului etc.
Structura așezării este o îmbinare între sat adunat, în centrul cătunelor și gospodării răsfirate la marginea lor, ceea ce îi dă o oarecare personalitate sub aspectul înfățișării, deosebindu-se de satele mărginene din apropiere.
Adresa
Primăria Comunei Rîu Sadului
jud. Sibiu, România
POPULATIA
Comuna este locuită de populaţie în totalitate românească. Despre locuitorii de aici, urmaşi ai răşinărenilor, cercetătorii apreciază că aparţin tipului „om de munte” făcut să înfrunte greutăţile vieţii montane: statură mijlocie, trup vânjos, ochi blajini, oameni harnici, buni gospodari, rezistenţi la boli şi oboseală, mândri, cu temperament flegmatic, religioşi, puţin comunicativi, rezervaţi faţă de străini dar şi ospitalieri. În 2002 au fost înregistraţi 636 de locuitori (345 bărbaţi şi 291 de femei). Populaţia ocupată, reprezentată prin 198 de persoane este orientată spre agricultură, silvicultură, exploatări energetice şi industrie mică. Majoritate populaţiei are studii gimnaziale şi liceale. În mentalitatea lor, divorţul este o ruşine (divorţurile sunt rare).
În trecut locuitorii comunei s-au ocupat cu pomicultura (comercializau fructe, în satele din câmpie şi aduceau de acolo cereale), transportau fructele cu caii şi măgarii la târguri şi prin sate. În trecut locuitorii localităţii se pricepeau la conservarea fructelor (coşerele pentru uscat fructele) şi la prepararea rachiului din ele. Erau buni comercianţi cu brânză, carne şi piei, de asemenea, pescuiau şi vindeau păstrăvi, din râurile de pe hotarul satului.
Astăzi, ei se ocupă , mai ales, cu oieritul, creşterea vacilor, exploatarea lemnului şi turismul rural. Pe pârâul Pinului este amenajată o păstrăvărie.
CĂMINUL CULTURAL
A fost construit în perioada 1958-1960, cu sprijinul populației locale care a ajutat la ridicarea lui. A fost inaugurat la 16 iulie 1961.
În perioada 2007-2008 s-au efectuat lucrări de modernizare, dispunând astăzi de o sală de festivități de 400 , o bucătărie utilată modern, o sală frigorifică .
La căminul cultural se organizează nunți, botezuri, parastase, diverse manifestări culturale ca serbări școlare, lansări de carte, expoziții ale elevilor, cât și ședințe publice de convocare a obștei, baluri sau seri muzicale cu prilejul sărbătorilor de iarnă sau al altor ocazii.
În decembrie 2006 a fost lansată monografia comunei, Rîu Sadului, obiceiuri pastorale, de Raluca Cioc. Au participat oficialitățile locale, oameni de cultură din Sibiu și județul Sibiu, elevii școlii, cadrele didactice și locuitori ai comunei.
POSTUL LOCAL DE POLIȚIE
Prima dată oficială despre postul local de poliție este anul 1950, când în urma modificărilor făcute în primărie este amintită și existența postului.
În anul 2011, postul local de poliție din comuna Rîu Sadului a fost mutat în comuna Selimbar.